Jest coraz więcej osób stosujących, w wielu różnych sytuacjach, glicerynę. Czym cechuje się taki związek chemiczny? Gdzie jest obecnie najczęściej używany?

Czym jest gliceryna?

Gliceryna (wzór chemiczny to C3H8O3) jest również określana zamiennie jako propanotriol lub glicerol. Dobrze to sobie zapamiętać, bo w publikacjach pojawiają się rozmaite nazwy. Co jeszcze warto wiedzieć na temat tego, coraz bardziej popularnego, składnika? Jest to związek chemiczny, który przeważnie występuje pod postacią całkowicie bezbarwnej cieczy (czasami można jednak spotkać się z kolorem żółtym). Jeśli chodzi o pH, to ten parametr, dla gliceryny, wynosi w przedziale od 5 do 7. Opisywany związek chemiczny ma temperaturę topnienia -10°C, a temperaturę wrzenia od 100°C do 130°C. Gliceryna to trwały alkohol trójwodorotlenowy, który powstaje m.in. w wyniku produkcji mydła (jako substancja uboczna). Co jeszcze jest istotne? Gliceryna ma słodki smak, gęstą konsystencję, bardzo dobrze rozpuszcza się zarówno w wodzie, jak i alkoholach. Nie rozpuszcza się natomiast w tłuszczach. Wyodrębniamy glicerynę sztuczną i naturalną.

Gdzie najczęściej jest stosowana gliceryna?

Gliceryna to związek chemiczny o bardzo uniwersalnym zastosowaniu. Co jeszcze powoduje, że jest tak popularna? Na pewno fakt, który się do tego przyczynia, to cena. Warunki finansowe są bardzo sprzyjające, co oczywiście przypada do gustu ekspertom z rozmaitych branż. M.in. z kosmetycznej. Gliceryna na dodatek wykazuje się higroskopijnością. To zaś oznacza, że bardzo dobrze pochłania wodę. Jakie ma to jednak znaczenie dla osób stosujących kosmetyki z takim składnikiem? Te produkty powodują, że skóra jest o wiele lepiej nawilżona, niż miało to miejsce wcześniej. Dodatkowo jest zregenerowana, gładsza i milsza w dotyku. Preparaty z gliceryną efektywnie łagodzą również podrażnienia. Nic zatem dziwnego, że ten komponent jest wykorzystywany do produkcji kremów (do całego ciała) oraz pomadek. Warto wspomnieć, że dzięki takim preparatom można skutecznie poradzić sobie ze zrogowaceniami. Masz taki kłopot? W takim razie zastosuj odpowiedni produkt z gliceryną i po prostu się go pozbądź!

Jakie jeszcze zalety ma gliceryna (które są wykorzystywane w tej branży)? Trzeba podkreślić, że łagodzi ona działanie alkoholu etylowego, który ma zaś właściwości wysuszające. Na dodatek ten związek chemiczny znakomicie poprawia konsystencję kosmetyków. Jest również nierzadko stosowany w przypadku kremów ochronnych na zimę. Nie jest to przypadkowe. Wszak gliceryna efektywnie chroni przed niskimi temperaturami, zimnym wiatrem… Wykazuje również właściwości regenerujące. Chcesz zahamować procesy starzenia się skóry? Warto zatem wybierać produkty z tym dodatkiem. Także wtedy, kiedy masz kłopot z włosami… Twoje kosmyki są słabe i często wypadają? Postaw na preparaty z gliceryną. Włosy będą puszyste i odpowiednio wzmocnione.

Kiedy jeszcze jest używana gliceryna? Ten preparat ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Okazuje się, że jest używany w przemyśle paszowym i spożywczym. Gliceryna to składnik nawozów, które są wykorzystywane w ogrodnictwie i rolnictwie. Jest także dodatkiem do wielu produktów zaliczanych do szeroko pojętej chemii gospodarczej.

Gliceryna a przemysł farmaceutyczny

Te surowce chemiczne z powodzeniem jest stosowany również w tym przypadku. Trzeba zaś podkreślić, że przemysł farmaceutyczny bardzo na tym zyskuje. Pacjenci chętnie kupują rozmaite preparaty tego typu, gdyż wiedzą, że są one nie tylko skuteczne, ale też bezpieczne (oczywiście zakładając stosowanie zgodne z zaleceniami; lekarza albo farmaceuty). Masz problem z pękającym naskórkiem? W takiej sytuacji gliceryna może być zastosowana zewnętrznie na skórę. Wykazuje właściwości kojące, łagodzące i równocześnie przeciwzapalne.

Gliceryna jest używana jako składnik kropli stosowanych do oczu. Masz zdiagnozowany zespół suchego oka? Z tego względu nie możesz optymalnie funkcjonować; w życiu prywatnym oraz zawodowym? Krople z gliceryną łagodzą objawy tej dolegliwości. Na skutek tego oczy są nawilżone, nie pieką i nie swędzą.

Glicerol jest również wykorzystywany (w postaci czopków doodbytniczych) w celu pobudzenia perystaltyki jelit i wywołania efektu przeczyszczającego. Z tego zadania wywiązuje się naprawdę bardzo dobrze. Czasami zachodzi zaś taka konieczność. Jest też inna alternatywa, o podobnym efekcie. To zastosowanie doustne. Warto dodać, że gliceryna wykazuje się również właściwościami natłuszczającymi oraz nawilżającymi. Dlaczego o tym wspominamy? Są to cechy często wykorzystywane przez lekarzy od jelit (gastrologów). Gliceryna stosunkowo szybko rozpuszcza się w odbycie. Jej właściwości powodują zaś, że poślizg i pasaż treści kałowej są znacznie bardziej ułatwione. To zaś finalnie pozwala wypróżnić się – Pacjenci, którzy mieli wcześniej problem z zaparciami odczuwają wówczas sporą ulgę. Trzeba zauważyć, że takie czopki, produkowane przez przemysł farmaceutyczny, z powodzeniem mogą być używane w przypadku nie tylko dorosłych, ale też dzieci. Są bowiem w 100% bezpieczne.

Leave a comment