Surowce chemiczne w przemyśle spożywczym odgrywają niezwykle ważną i kluczową rolę. Surowce te biorą udział w wielu procesach produkcyjnych dla przetwórstwa żywności. Są także wykorzystywane w różnych sektorach przemysłu. Są to substancje różniące się między sobą składem oraz właściwościami. Odpowiadają najczęściej za konserwowanie żywności, ale także za zmianę ich właściwości.

Przemysł spożywczy a surowce chemiczne

W przemyśle spożywczym surowce chemiczne odgrywają istotną rolę z wielu względów. Przede wszystkim są ogólnie stosowane w wielu procesach produkcyjnych oraz do przetwórstwa, które mają ogromne znaczenie dla zachowania wysokiej jakości. Są to zarówno surowce sztuczne, jak i pochodzenia naturalnego.

Ze względu na swoje zadanie, wyróżniamy surowce chemiczne takie jak:

  • konserwanty chemiczne, które zmniejszają bądź hamują całkowicie rozwój drobnoustrojów. Najczęściej stosowanymi konserwantami są sole kwasu siarkowego, benzoesowego lub sorbowego, sól sodowa, sól potasowa, sól spożywcza,
  • przeciwutleniacze, które hamują procesy utleniania się składników w żywności. Najczęściej stosowanym przeciwutleniaczem jest askorbinian sodu.
  • regulatory kwasowości, które nadają smak, hamują lub wzmacniają procesy enzymatyczne oraz ograniczają rozwój bakterii. Stosowane związki to najczęściej kwasy, takie jak kwas octowy, cytrynowy i mlekowy.
  • barwniki, które wzmacniają bądź nadają barwę dla produktów spożywczych. Najczęściej stosowane barwniki to chlorofil, beta karoten, błękit brylantowy FCF i inne.

 

Niektóre z surowców chemicznych są dodawane do żywności, w różnych celach, między innymi do poprawy ich smaku i wyglądu. Powszechnie znanym nam powodem dodawania konserwantów do żywności jest jego zakonserwowanie, które przedłuża świeżość produktów. Oprócz stosowania surowców stosuje się równolegle także inne metody konserwujące.

Zastosowanie dla surowców chemicznych

Surowce chemiczne mają bogate zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu, nie tylko spożywczego. Różni się ono w ich przypadku właściwościami i zadaniami. Obecnie ciężko nam sobie wyobrazić przemysł spożywczy bez  surowców chemicznych. Są one przydatne w sektorach:

  • przetwórstwa ryb,
  • przetwórstwa mięsa,
  • przemysłu owocowo-warzywnego,
  • przemysłu mleczarskiego,

Surowce chemiczne wykorzystywane w poszczególnych przemysłach spożywczych różnią się między sobą w zależności od ich działania. W przemyśle mięsnym najczęściej wykorzystywanymi substancjami substancjami chemicznymi jest więc kwas octowy, kwas azotowy, sól spożywcza i nadtlenek wodoru. W przemyśle rybnym substancje chemiczne ułatwiające ten sektor są praktycznie takie same jak w przypadku przemysłu mięsnego. Z kolei w przemyśle owocowo-warzywnym najczęściej wykorzystuje się kwas cytrynowy, kwas fosforowy i kwas azotowy. Coraz większą uwagę przykłada się do kwestii bezpieczeństwa stosowania tych surowców do żywności, jednak wszystkie surowce przeznaczone do użytku w żywności są w pełni bezpieczne dla naszego organizmu oraz stosowane są w bezpiecznych stężeniach procentowych. Ich zastosowanie w przemyśle spożywczym pozwala wzmocnić i wydobyć smak, barwę oraz przedłużyć świeżość dla danych produktów, oraz wzmocnić ich bezpieczeństwo spożycia, poprzez hamowanie rozwoju szkodliwych drobnoustrojów oraz bakterii.  Dopuszczalne normy dla użycia dodatkowych substancji do żywności są ściśle określone prawnie zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z Dz.U. 2001 nr 9 poz. 72.

Przemysł spożywczy i surowce chemiczne

Przemysł spożywczy to nieustannie zmienny sektor . Zmienia się nieustająco ze zmiennymi trendami i potrzebami klientów . Coraz większą uwagę skupiają oni na ekologii, zdrowiu oraz ochronie środowiska. Naturalnie więc poszukują oni tych rozwiązań także w produkowanej przez przemysł żywności. Konsumenci oczekują zdrowej, ekologicznej oraz jak najmniej przetworzonej. Szeroki dostęp do posiadanych technologii pozwala uzyskać bezpieczne rozwiązania w żywności zgodnie ze zmiennymi konsumentów. Coraz częściej producenci decydują się na dodawanie naturalnych środków i surowców do żywności.